Van keukenshowroom naar duurzaam en circulair kantoor


Hoe mooi is het om bij een bouwproces gebruik te kunnen maken van herbruikbare bouwstoffen? Wij vinden dat in elk geval fantastisch. Bij de verbouwing van de oude keukenshowroom van Boretti naar ons nieuwe kantoorpand kwamen de nodige bouwstoffen vrij en hiervan hebben wij dankbaar gebruik gemaakt. Veel elementen uit ons pand, die dus al een eerder leven hebben gehad, zijn voor de tweede keer gebruikt.

Zo was er een hoop stempelhout benodigd voor de onderstempeling van onze nieuwe vloeren van 80% gerecycled beton. Dit stempelhout was de oude balklaag van de verdieping. Het bleek dat de bestaande pluvia’s ook prima pasten bij het nieuwe ontwerp en daarom zijn deze hergebruikt. Daarnaast zijn alle nieuwe voorzetwanden van gerecyclede gipsplaten voorzien. 

Tijdens het ontwerp van de nieuwe inrichting hadden wij al in gedachten dat we het pand zo circulair mogelijk wilden opbouwen. We hebben onze ketenpartners benaderd en gevraagd welke grondstoffen en herbruikbare bouwmaterialen ze beschikbaar hebben. Daar hebben we veel feedback op ontvangen en gebruikt bij ons ontwerp. Dit gaf een andere manier van ontwerpen omdat er nu geen gebruik gemaakt werd van bestaande materialen met vaststaande maten en afmeting. Eigenlijk ga je omgekeerd denken en inventariseren wat je hebt en daar ga je, binnen de mogelijkheden, je ontwerp en vormgeving doen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid glazen wandelementen in aluminium frames. De afmetingen van de diverse scheidingswanden zijn zo gemaakt dat deze panelen gebruikt konden worden. De rest van de indeling is om de wanden heen tot stand gekomen. Het nieuwe trappenhuis, dat de entree van ons pand vormt, is weliswaar helemaal nieuw maar wel zo opgebouwd dat deze theoretisch gezien volledig gedemonteerd kan worden en over twintig jaar zo ergens anders kan worden opgebouwd. Ook dit is een mooie vorm van circulariteit met het oog op de toekomst. De nieuwe stoelen in de vergaderruimtes zijn van gerecyclede PET-flessen en de vloerbedekking in het trappenhuis is een gerecycled product en volledig biologisch afbreekbaar.

Onbehandelde materialen

Om het milieu zo min mogelijk te belasten, zijn veel afwerkingen zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Behalve de vloerbedekking in het trappenhuis hebben wij voornamelijk voor onbehandelde materialen gekozen. Zo zijn de bestaande dakbalken kaalgeschuurd en onbehandeld gelaten. Voor een aantal wandafwerkingen hebben wij gebruik gemaakt van gerecycled hout, de gehele betonvloer is onbehandeld en ook de dakconstructie is in het zicht gelaten. Er zijn dus geen systeemplafonds toegepast die anders ook weer milieubelastend zouden zijn. Bij de inrichting van de nieuwe werkplekken zijn er onbehandelde stalen frames toegepast. Met al deze elementen hebben wij getracht een zo duurzaam mogelijke inrichting toe te passen en het milieu zo min mogelijk te belasten.

Gescheiden afvalstromen

Direct al bij het sloopwerk hebben we alles bij de bron kunnen scheiden, omdat we dit in eigen hand hadden. Hierdoor ontstonden er verschillende afvalstromen (puin, hout, ijzer, blik, aluminium, koper en kabels/leidingen). Deze hebben wij gescheiden kunnen afvoeren.

Energiegebruik van het pand

Duurzaamheid zit hem natuurlijk niet alleen in de inrichting en afwerking maar juist ook in het energiegebruik van het pand. Door minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen proberen wij ook hier ons steentje aan het milieu bij te dragen. Hiervoor hebben wij de volledige gevel geïsoleerd tot een Rc-waarde van 6 en is het volledige dak geüpgraded naar een Rc van 8. Deze waardes zijn zelfs hoger dan de nieuwbouw-eisen zijn. Er is een WTW-installatie geplaatst voor de verwarming alsmede voor de koeling van het pand. Dit alles wordt gevoed door 120 zonnepanelen op het dak.